Regionalna razmjena znanja i iskustava

Šest predstavnika u alternativnom rješavanju sporova (ADR) iz Gruzije, kao i dva iz Srbije, sastali su se u Podgorici da posjete Centar za posredovanje i saznaju od svojih crnogorskih kolega koji su to ključni faktori uspjeha i optimalni uslovi za sprovođenje alternativnog načina rješavanja sporova -posredovanja u jednoj zemlji. Pored toga, oni su bili upoznati sa radom Centra, kao i ulogom svih aktera u izgradnji instituta medijacije u Crnoj Gori i operacije “slagalica”.

Za predstavnike iz Srbije, razmjena ideja bi mogla da znači podsticanje primjene istih u njihovoj zemlji nakon nedavne promjene u sudstvu i zakonodavstvu. Što se tiče gruzijskih predstavnika, imajući u vidu institucije koje su bile domaćini (Centar za posredovanje, Privredni sud, Ministarstvo pravde), sastanci u Crnoj Gori, kao i informacije koje su tom prilikom dobili, bi mogli da dovedu do uspostavljanja odgovarajuće i primjenjive infrastrukture u alternativnom načinu rješavanju sporova- posredovanju, na osnovu vlasništva, vizije i posvećenosti.

Obje zemlje, kao i one čiji su predstavnici ranije imali priliku da posjete Centar za posredovanje u Crnoj Gori, će uskoro imati uspješne priče i priliku da budu domaćini kolegama iz više zemalja u kojima je posredovanje kao alternativni način rješavanja sporova još uvijek mlad institut.