Dodjeljene licence novim posrednicima

Generalna direktorica Direktorata za pravosuđe Ministarstva pravda gospođa Branka Lakočevićuručila je 07.10.2014. u prostorijama Privredne komore Crne Gore licence za rad posrednicima, i to 4 licence za posrednike u građanskim stvarima i 13 licenci za posrednike u krivičnim stvarima.

Nakon uručenja licenci, Lakočević je podsjetila da je Ministarstvo pravde prije godinu dana izdalo licence za rad za 95 posrednika, od kojih se 22 odnosilo na posredovanje u krivičnim stvarima, a 73 na posredovanje u građanskim stvarima.

Ona je istakla da je Strategijom reforme pravosuđa za period 2014-2018. godinu i Akcionim planom za njeno sprovođenje prepoznata potreba i propisana mjera povećanja broja posrednika i da imenovanje novih posrednika ima za cilj poboljšanje kvaliteta postupka posredovanja, kao i rasterećenje sudova i državnih tužilaštava kroz brže i jeftinije rješavanje sporova.

Dosadašnjom praksom, kako je istakla Lakočević, utvrđeno je da se u budućnosti pažnja mora usmjeriti na poboljšanje evidencije o sprovedenim postupcima posredovanja, kao i na specijalizaciju posrednika za određene vrste sporova i kontinuiranu edukaciju i imenovanje posrednika.

Uručenju licenci prisustvovao je direktor Centra za posredovanje Miroslav Knežević koji je poželio dobrodošlicu novim posrednicima i zahvalio se Ministarstvu pravde na aktivnostima koje su doprinjele razvoju i dostupnosti posredovanja, kao načina mirnog rješavanja sporova.