Regionalna konferencija o domaćim i regionalnim perspektivama i izazovima u alternativnom rješavanju sporova, Podgorica, Hotel Hilton, 03. decembar 2021

Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici i Centar za alternativno rješavanje sporova i su organizovali Regionalnu konferenciju o domaćim i regionalnim perspektivama i izazovima u alternativnom rješavanju sporova, u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Savjeta Evrope „Odgovornost i profesionalizam u pravosudnom sistemu u Crnoj Gori“, a u sklopu obilježavanja „Nedelje medijacije“ u Crnoj Gori.
Konferencija je održana 3. decembra 2021.godine u hibridnom formatu. Pored četrdesetak učesnika iz Crne Gore koji su lično prisustvovali Konferenciji, oko 50 učesnika je Konferenciju pratilo online. U radu Konferencije, učestvovali su predstavnici iz 13 zemalja svijeta, koji su razmenjivali iskustva o praksi i mehanizmima medijacije, uključujući i online medijaciju. Kroz panel diskusije o različitim etičkim, pravnim i društvenim implikacijama alternativnog rješavanja sporova, prezentovane su dobre prakse i uloge medijatora, sudija, lokalnih samouprava, biznis zajednice i akademske zajednice.
Lilja Gretarsdottir, šefica Odjeljenja za programsku saradnju u Generalnom direktoratu za ljudska prava i vladavinu prava Savjeta Evrope, naglasila je u svom uvodnom obraćanju da prakse i standardi medijacije Savjeta Evrope počivaju na sve većem prepoznavanju njihovih jedinstvenih prednosti i potencijalu za mirno rješavanje sporova. Takođe je naglasila da Savjet Evrope i EU zajednički pružaju podršku unapređenju medijacije u Crnoj Gori, uvijek rukovodeći se pravima i interesima građana i građanki.
Riccardo Serri, zamjenik Šefice Delegacije EU u Crnoj Gori je u svom uvodnom obraćanju istakao da je alternativno rješavanje sporova ključno za jačanje efikasnosti pravosuđa.
Marina Lutovac, direktorka Centra za alternativno rješavanje sporova u Crnoj Gori osvrnula se u svojoj uvodnoj riječi na same začetke medijacije u društvu Crne Gore, odnosno na istorijske periode u kojima su postojale različite alternative suđenju, poput miritelja. Ona je istakla značaj razmjene iskustava i praksi medijacije u kontekstu poboljšanja pristupa građana pravdi, u skladu sa mjerilima Evropske unije koje su usmjerene ka stvaranju „područja slobode, sigurnosti i pravde“.
Evgenia Giakoumopoulou, šefica operacija u Programskoj kancelariji Savjeta Evrope u Podgorici pozdravila je napore Crne Gore i Centra za alternativno rješavanje sporova u osiguravanju efikasne implementacije dostupnih mehanizama za alternativno rješavanje sporova. Takođe je predstavila dosadašnje rezultate, postignute u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Savjeta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019 -2022“, uključujući usvajanje Etičkog kodeksa medijatora i Metodologije za ocjenjivanje rada medijatora.